Hur steker man entrecôte i  stekpanna?

01

SKIVA KÖTTET OCH TORKA AV DET

2-4 cm tjocka bitar

MÖRA KÖTTET MED SALT 

Salta köttet både med vanligt salt och med flingsalt, på båda sidorna.

02

Låt köttet stå framme ett par timmar så drar det åt sig saltet och blir mörare

Ställ köttskivorna på ett galler ovanpå en tallrik så att båda sidorna får luft och droppar samlas upp

04

LÄMNA KÖTTET FRAMME S DET FÅR RUMSTEMPERATUR

05

VÄLJ EN STEKPANNA SOM TÅL HÖG VÄRME

Stek på högsta värme för en fin yta på köttet.

En gjutjärnspanna eller en kolstål-panna klarar högre temperatur än teflonpannor.

06

STEK FÖRST I OLJA. RAPS-OLJA RYKER MINDRE VID HÖG VÄRME

LÄGG TILL SMÖR UNDER RESTEN AV STEKTIDEN FÖR GODARE SMAK

07

STEK SNABBT P HÖGSTA VÄRME FÖR FIN YTA

08

STEK KLART KÖTTET P MELLANVÄRME

09

STEK 1 MINUT PER CENTIMETER PER SIDA

 3 centimeter tjocklek:   3 minuter + 3 minuter  stektid totalt

Tjockare bitar är lättare att göra klart i ugnen med termometer. Där blir köttet varmt utan att ytan steks för mycket.

10

ALTERNATIVT: ANVÄND TERMOMETER FÖR ATT MÄTA INNERTEMPERATUR

Medium rare:

Rare:

45 C

Rekommenderad temperatur för entrecôte:

40 C

Medium:

Well done:

50 C

65 C

10

ALTERNATIVT: ANVÄND TERMOMETER FÖR ATT MÄTA INNERTEMPERATUR

Medium rare:

45 C

Rekommenderad temperatur för entrecôte:

Rare:

40 C

Medium:

Well done:

50 C

65 C

Tänk på att temperaturen stiger ytterligare cirka 4-5 grader efter stekningen.

11

KRYDDA MED PEPPAR NÄR STEKNINGEN ÄR KLAR

(Under stekningen faller mycket  peppar bort plus blir bränd och ryker)

12

LÅT KÖTTET VILA 5-10 MIN UTANFÖR STEKPANNAN

Dessutom behåller det vätska bättre om man inte skär i det direkt.

Temperaturen kommer att stiga 4-5 grader inuti köttet innan det är klart.

13

KLART ATT SERVERA!

ENTRECÔTE- GUIDEN

Det här var en kort version av hur man steker entrecôte. Resten finns i: