Hoppa till innehåll

Entrecôte som luktar illa och 4 andra tecken på att något är fel på köttet

Om entrecôte luktar illa, kan den ändå vara ätbar? Ibland har man en köttbit med kort datum på där allt inte verkar stå rätt till. Ska man chansa och äta den, eller slänga? Härsket kött, hur luktar det egentligen? Hur vet man om kött är dåligt? Här är tipsen du behöver för att veta vad du ska göra.

skivor av entrecôte med fin marmorering

Ibland luktar köttet illa, eller något annat har hänt som gör att det inte är som det brukar.

 1. Hur vet man om kött är dåligt?

  Dåligt kött luktar riktigt illa. Det kan också ha bildats gaser så att paketet blåst upp sig. Färgen kan ha ändrats på grund av luft och bakterier. Ytan på köttet kan ha blivit slemmig och vätskan är inte genomskinlig.

 2. Hur luktar härsket/dåligt kött?

  Det luktar starkt och fränt. Man märker att något är fel direkt. Lukten kan även dröja kvar i rummet om man inte vädrar eller ventilerar. Den starka lukten av ruttet kött gör också att man oftast mår illa av att lukta på det.

 3. Bäst före-datumet har passerats, vad gör jag nu?

  Detta behöver inte vara ett problem om köttet i övrigt ser normalt ut och inte luktar eller smakar något särskilt. Vanligt kött luktar nästan ingenting alls men är inte helt luktfritt. Det luktar dock inte illa. Livsmedelsverket har en sida med information om hur man tar reda på ifall mat som börjar bli gammal går att äta fortfarande. Köttfärs är däremot mycket känsligare än bitar/skivor av kött och bör inte ätas efter bäst före-datum eller om det luktar konstigt.

  Nötkött och lamm håller ofta ett par veckor längre än bäst före-datum och ibland en hel månad. Om köttet ser normalt ut, luktar normalt och smakar normalt är det sällan problem.

  Tvärtom har köttet blivit mörare och kan till och med vara godare. Provtillaga en liten bit först för att säkerställa att den bit som ser helt normal ut också är det.

 4. Det luktar lite unket om köttet, kan jag äta det ändå?

  Kött som är vakuumpackat från butiken kan lukta lite unket när man öppnar paketet. Skölj av köttet i kallt kranvatten, torka med hushållspapper, och låt det ligga framme en halvtimme för att se om lukten försvinner. Om den försvunnit, var det troligast från vakuumförpackningen och mörningen som skett i förpackningen.

 5. Det luktar illa och starkt, kan man rädda köttbiten?

  Man märker direkt på lukten att här är det något som är fel (t.ex. ägg/svavel). Förmodligen är köttet ruttet, eller så finns tyvärr rester från produktionen som inte borde hamnat där.

  Det brukar inte hjälpa att skölja av köttet och även med marinad kommer smaken tyvärr sitta kvar efter tillagning. Entrecôte som luktar riktigt illa behöver inte vara gammal eftersom problemet ibland uppkommer i produktionen.

  Lämna tillbaka köttet till butiken och be om kompensation, om det inte är efter bäst före-datumet. Hade det också bildats luftbubblor och plasten inte ligger tätt emot köttet fast paketet inte är öppnat är det ett tecken på att köttet kan ha blivit gammalt.

 6. Förpackningen har blåst upp sig som en ballong. Vad har hänt?

  Det är inte en bra idé att äta detta kött om förpackningen blåst upp sig. Någon typ av gas har bildats i paketet.

  Fläskytterfilé från Nybergs Deli blir snabbt dålig efter bäst före-datum och efter ett tag ser man luftbubblor i paketet eller att det bildats så mycket gas att plasten är uppspänd. Släng paketet.

 7. Köttets yta är slemmigt eller kladdigt, vad innebär det?

  Ätbart kött är fuktigt men ytan är samtidigt inte kladdig. Om det är fel på köttet kan vätska i paketet/påsen vara ogenomskinlig och inte vattnig i konsistensen, utan istället kladdigt. Det är tecken på att köttet inte bör ätas.

 8. Naturkött från Brasilien / brasiliansk oxfilé luktar konstigt

  Det går inte att räkna med att denna sort, som är vanlig i svenska matbutiker, håller långt efter bäst före-datum. Tvärtom har jag själv varit med om att den luktar illa alldeles för tidigt och har fått lämna tillbaks den till butiken.

 9. Är gammalt kött farligt?

  Gammalt kött kan absolut vara farligt, om det blivit dåligt. Även om man tillagar det kan det finnas giftiga ämnen kvar som gör att man blir sjuk av att äta det.

Så här gör du för att inte förstöra den perfekta köttbiten

För nötkött i skivor eller som stek räcker det med att steka eller grilla ytan, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer för grillning. Däremot behöver mat så som malet kött, kyckling eller gris genomstekas. Det är även viktigt att tvätta händer, ha ren utrustning och förvara maten kallt fram tills tillagningen.

Nu när du vet hur man håller ordning på sin köttbit, kan du börja laga kött också. I Lagakött.se:s Entrecôte-guide finns allt du behöver veta.