Hoppa till innehåll

Stekgrad och temperatur-guide 2021: Rätt kärntemperatur för ditt kött

Vilken stekgrad och temperatur är rätt för ditt kött? Det visar sig inte vara så enkelt som man kan tro. Om man ska använda det man hittar på recept- och matsidor på nätet kan samma temperatur vara både rare/blodigt och medium well. Häng med så reder vi ut vad som gäller.

Tabell: Stekgrad och temperatur för entrecôte

Den stekgrad som är vanligast för entrecôte är medium rare eller medium. Det är stekgraden som kocken och restaurangen brukar rekommendera.

StekgradInnertemperatur, entrecôte
Rare46 grader C
Medium rare50 grader C
Medium54 grader C
Medium well60 grader C
Well done65 grader C
Lagakött.se’s rekommendationer för stekgrader och temperaturer för entrecôte

Lagakött.se rekommenderar lägre temperaturer än många andra sidor och recept på nätet, inspirerat av bra köttrestauranger. Läs därför gärna temperatur- och stekgradjämförelsen nedan där recepten och rekommendationerna på internet markant skiljer sig från köttrestaurangernas. Men, du vill väl ha köttet som på restaurang även hemma, och inte segt och tråkigt?

Tänk på att dra av ett par grader om du värmt köttet i sous vide och sedan ska steka det. Annars riskerar du att hamna en stekgrad för högt. Gör du köttet i ugnen blir en 1 kilos stek cirka 5 grader varmare efter att du tagit ut den ur ugnen.

Lagakött.se’s stora temperatur- och stekgradsjämförelse för entrecôte

När jag letade efter bra förslag till temperaturer och stekgrader fanns många sidor att välja på. Dessutom märkte jag att de flesta varierade stort och att den ena sidans rare kunde vara den andres medium eller medium well.

Lagakött.se Jämförelse av stekgrader och temperaturer för entrecôte.png
Lagakött.se’s jämförelse av stekgrader och temperaturer för entrecôte.

Källor: Stekguiden (2 juli 2020), Svenskt Kött (2 juli 2020), Scan (2 juli 2020), Recepten.se (2 juli 2020), ICA Buffé (2 juli 2020), ICA recept (2 juli 2020), Norvida (2 juli 2020), Gårdssällskapet (2 juli 2020), KitchenLab (2 juli 2020), Köket.se (2 juli 2020), Landleys kök (2 juli 2020), AG Kötthandel (2 juli 2020), Köket.se tips från Jureskog (2 juli 2020), Köttbaren (lapp från ca 2015).

Gemensamt för de flesta sidorna är att temperaturerna som föreslås är över 50 grader oavsett stekgrad. Många föreslår också breda intervall som sträcker sig över flera stekgrader och innebär stor skillnad för slutresultatet.

Det som sticker ut i tabellen ovan är AG Kötthandel, Jureskogs tips och Köttbaren. För att sammanfatta: De två första är från samma person och alla tre har det gemensamma att de kommer från köttrestauranger med riktigt bra kött. AG brukar till exempel vinna pris som årets köttrestaurang i Sverige. Köttbaren har ersatts av en annan restaurang men på sin tid serverade den riktigt bra kött. Tydligen är temperaturen som restaurangerna med prisbelönt kött eller som är kända för bra kött klart lägre än i andra recept.

Använd lägre temperatur för att få rätt stekgrad

Om du följer stekgraderna som går att googla fram hamnar du minst en stekgrad fel. Därför kan man undra varför man ska lägga på tio grader extra på köttets temperatur bara för att man lagar mat hemma efter recept på internet? Det borde man inte och därför rekommenderar Lagakött.se att välja någon av de lägre temperaturerna för varje stekgrad.

Nu när du läst allt om temperaturer och stekgrader är du reda att laga kött på riktigt. Då kan du läsa mer på Lagakött.se’s entrecôteguide – allt du behöver veta för att laga perfekt entrecôte hemma med rätt stekgrad och temperatur.