Hoppa till innehåll

Hur länge ska man steka entrecôte i stekpanna, utan termometer?

steker två bitar entrecote i gjutgärnspanna och det ryker

En normaltjock bit entrecôte kan du steka i totalt tre minuter, det vill säga i 1,5 minuter per sida. Då blir den medium eller medium well i stekgrad när en fått vila 5-10 minuter efter stekningen. En bra tumregel är 1 minut per sida per centimeter räknat på bitens tjocklek.

Steka utan termometer: stek snabbt och varmt

Om du inte har med dig alla köksprylar, men ändå vill steka entrecôte som blir perfekt? Hur gör man då? Eller du vill helt enkelt inte vill köpa massa extra utrustning. Då frågar man sig hur länge ska man steka entrecôte i stekpanna, utan termometer? Det går faktiskt att lösa utan att helt gissa även om termometer hade gjort resultatet mer exakt. Tjockleken på skivorna och önskad stekgrad avgör hur lång tid det tar. 

Bästa alternativet till en middag som ska gå snabbt och enkelt att laga

Scenariot att ta fram några bitar kött ur kylen och steka på till middag är det som passar bäst för de här metoderna. Finliret med att köttet ligger framme till rumstemperatur och man saltmörar det hinner man inte alltid med. Men utan det är förberedelser och fyra minuter för att steka köttet svårslaget i förhållande till resultatet.

Om du inte heller har en timer i närheten och faktiskt måste gissa är en bra tumregel att om köttet är av normal tjocklek (2-3 centimeter) så är stektiden ändå mycket kortare än vad du tror. Så länge ytan steks är risken för bakterier och annat oönskat i köttet mycket låg när det gäller nötkött (dock inte fläsk eller fågel). Så länge ytan är stekt på högsta värme är ett bra resultat nära. Ovanpå det steker man någon minut till, och resultatet blir bra utan några andra verktyg alls.

Stektiden avgör vilken stekgrad det blir

Lägre temperatur är bättre, i varje fall när det gäller nötkött. Det är lätt att råka översteka köttet genom att utgå från för hög temperatur från början men också för att man steker för länge. Man behöver räkna in att köttets temperatur går upp 5-10 grader till när man tagit bort det från stekpannan. Medium eller medium rare är det normala för entrecôte och det man bör sikta på även om man inte använder termometer. 

1 minut per centimeter kött per sida är en bra tumregel för kylskåpskallt kött. Om det däremot stått framme och är cirka 20 grader istället för 8 grader bör man steka lite drygt 30 sekunder per centimeter kött per sida istället.

Det tar längre tid om köttbiten är tjockare än de 2-3 centimeter som är tjockleken på de flesta köttbitarna som serveras skivade. För bitar som är 4+ centimeter tjocka bör det övervägas att steka ytan och göra klart dem i ugn och där använda termometer.

Om köttbiten har ett ben (t.ex. côte de beuf, eller t-bone) tar det lite längre tid att steka köttet.

Stekpannan och oljan/smöret påverkar också tiden och resultatet

En stekpanna som klarar hög värme är att föredra. Då kan man lättare få en fin yta på köttet genom att steka på högsta värme. Detta för att få färg på köttet och sen sänka något så att köttet inte blir bränt. Teflonpannor blir förstörda på för hög värme så därför är den sortens panna inte förstahandsvalet när man ska steka kött. En kolstålspanna eller gjutjärnspanna är att föredra. Välj gärna en med tjock botten som håller värmen även när man lägger på kallt kött. Det som man vill undvika är att köttets fuktiga yta kokar istället för steks, för då blir köttet grått och trist, både i utseende och smak. Det går att steka kött i teflonpannor också men undvik att köra på högsta värme. Pannans temperatur påverkar också hur länge man ska steka entrecôte i stekpanna, utan termometer.

Någon typ av fett i pannan behövs för att få en fin yta och att köttet inte fastnar när man steker. Egentligen kan man ta vad som helst. Men på högsta värme börjar smör ryka och kan lätt bli bränt. Rapsolja tål hög värme och går utmärkt att steka i. Värm pannan först (gjutjärnspannor som använts tidigare börjar ryka lite när de är tillräckligt varma) och håll handen en bit ifrån för att känna om det är varmt. Häll därefter i oljan och börja steka. Använder du smör syns på färgen och bubblorna när det är dags. Men det gör man inte när man använder olja. Torka av köttet med papper först då vätska i varm olja börja stänka både i och utanför pannan.


Tre sätt att steka entrecôte i stekpanna utan termometer

1. Skära-titta-chansa-metoden

Utan termometer eller några särskilda verktyg eller mätningar alls kan man steka köttet på medium värme. När det ”känns bra” skära ett snitt i köttbiten och titta hur det ser ut. Är det lite för rött kanske man tänker att det behöver stekas mer och när köttet är rosa är det klart. Problemet med denna metod är att köttet blir 5-10 grader varmare inuti fast du tagit bort det från stekpannan. Och då är det inte alls bra längre. Dessutom är köttbitar med massa snitt i inte är lika vackra att servera.

Det betyder att köttbiten princip behöver se rå ut inuti när den ska tas bort. Detta för att inte bli överstekt sen när den vilat 5-10 minuter efter stekning. Metoden fungerar minst dåligt på fläskkött som ska vara genomstekt men är inte praktiskt för entrecôte eller andra typer av nötkött.


2. Timer på mobilen, 1 minut per centimeter per sida-metoden

Utan termometer men med tidtagarfunktionen i mobilen kan man steka (eller grilla för den delen) riktigt bra utan att det blir segt eller överstekt. Det kanske låter kort med fyra minuters stektid totalt på en normaltjock skiva. Men för entrecôte visar det sig bli riktigt bra.

Stek 30 sekunder per sida först på högsta värme för att få fin yta. Vänd köttet. På medium värme steker man sedan klart 1,5 minuter per sida. Tar sedan direkt bort köttet från stekpannan. Placera det på en skärbräda eller annat föremål som inte leder värme så bra (en tallrik kyler ner köttet mer än en skärbräda i plast eller trä).

Efter stekningen ska köttet vila i drygt fem minuter. Detta så att värmen på köttets yta och når köttets mitt och den delen av köttet också får rätt temperatur.


3. Känna efter med fingrarna om hur mjukt köttet är

Om man vill få ett mer exakt resultat än att gissa och utan timer eller termometer kan man lära sig att känna på köttet och avgöra hur mjukt det är. Mjukare innebär mer åt rare-hållet och hårdare mer åt well done-hållet. Simplyrecipes.com går igenom hur man genom att trycka med fingret på olika ställen på sin hand får samma känsla som olika sorters stekgrader. Det här kräver träning så man tar hänsyn till att köttet eftersteks utanför pannan men har fördelen att det inte spelar någon roll om köttet var kylskåpskallt, rumstempererat, tunnt eller tjockt. När man känner att det är klart är det klart, utan termometer eller timer.

Det här var ett ganska långt svar på det man skulle kunna tycka är en begränsad och kort fråga om hur länge man ska steka entrecôte i stekpanna, utan termometer. Det finns dock mer att tänka på när man lagar sitt perfekta kött hemma och det är också kryddningen. I Lagakött.se:s entrecôteguide kan du läsa mer om hur man lagar entrecôte hemma och får ett perfekt resultat. Glöm inte att kika i guiden om vad felet kan vara om köttet luktar konstigt och hur man ser till att laga köttet utan att råka bli sjuk av resultatet.

Johan Hjelmstrand

Min hobby är att laga kött och här skriver jag hur man gör det perfekta köttet, hemma. Till vardags arbetar jag med datadriven kommunikation.