Hoppa till innehåll

Vilken del är entrecôte? Ett kött från det här djuret och här sitter den

Lagakött.se artikel med svar på alla frågor om entrecôte: vilket djur kommer det ifrån och var sitter det?
Vilket djur kommer entrecôten från?

Entrecôte är nötkött (det vill säga från ko), i de allra flesta fallen. Kalventrecôte är som namnet anger från kalv och hästentrecôte från häst (som när det gäller kött är likt nötkött både i smak och utseende).

Vilken del av djuret kommer entrecôten från och var sitter den?

Entrecôten är en del som sitter uppe vid nötdjurets/kons rygg lite bakom frambenet. I styckschemat här under är entrecôten markerat med rött och siffran 2.Entrecôte-köttets placering på nötdjuret/kon - här sitter den delen

Är entrecôte segt?

Nej, vanlig entrecôte är en av de mörare köttsorterna och ett säkert kort om man inte gillar segt kött. Om det inte är en dålig bit är det inte segt. Entrecôte är mindre segt än biff men något mer segt än oxfilé. En tumregel är att kött som är längre från djurets hovar eller nacke är mörare vilket passar väl in på entrecôte.

Vill man ha ännu mörare entrecôte kan man välja kalventrecôte eller en dyrare bit i saluhall. Ju närmare bäst före-datum desto mer mör är entrecôten.

Tänk på att inte köttet får bli för varmt inuti genom att det steks för länge, eftersom det då blir segt oavsett hur bra biten var från början. Läs mer i guiden om hur man lagar en perfekt entrecôte.

Vad väger en entrecôte?

En vanlig entrecôte i matbutik (en stek) väger oftast mellan 0,8-1,2 kilo. Själva styckdetaljen är oftast större, så på ett slakteri eller i en köttbutik kan en hel entrecôte väga uppemot 3,5 kilo. En portion, dvs en skiva, väger normalt mellan 150-250 gram och en rejäl bit runt 300-400 gram.

Vilka sorters entrecôte finns?

Det finns flera olika sorter som beror på vilket djur det kommer från: från nöt/ko (vanligast), häst, kalv och älg.

Dessutom finns det en stor mängd variationer från samma djur:
Olika typer av mörning
Med ben eller utan ben
Stek eller skivat
Olika typer av föda djuret vuxit upp på
Vilken ras djuret är

Vad betyder ordet entrecôte och hur uttalar man det?

Vad kostar entrecôte? Är det billigt eller dyrt?

Jämfört med annat kött är entrecôte en av de finare och därmed dyrare bitarna. Vanliga priser per kilo i matbutik är drygt 200 kr per kilo men i saluhall eller delikatessdisk kan de finaste bitarna kosta runt 500-700 kr kilot.

Kilopriset blir högre om köttet är hängmörat (och förlorat vätska jämfört med innan) och lägre om det är med ben.

Vilket näringsinnehåll har entrecôte?

Är entrecôte nyttigt?